Σάββατο, 6 Απριλίου 2013

Το πιο εύκολο και πιο υγιεινό παγωτό βανίλια με μαρμελάδα φράουλα...



Για τη μαρμελάδα φράουλα
Υλικά
1 κιλό μαρμελάδα
1 κιλό ζάχαρη 
χυμό ενός λεμονιού
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τις φράουλες και αφαιρούμε με το μαχαίρι τα φυλλαράκια.
Πολτοποιούμε τις φράουλες στο μπλέντερ.
Μπορούμε να αφήσουμε και κομματάκια φράουλας, αν τις χτυπήσουμε λιγότερο (για ελάχιστα δευτερόλεπτα). 
Ρίχνουμε τον πολτό της φράουλας σε μια βαριά κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και βράζουμε σε σχετικά δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με προσοχή για να μην κολλήσει στον πάτο η μαρμελάδα. 
Η μαρμελάδα μας θα είναι έτοιμη όταν μείνει μέσα στην κατσαρόλα ο μισός όγκος της ή  όταν αρχίσει να βγάζει χοντρές φουσκάλες με τον βρασμό. 
Στο σημείο αυτό ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού και ανακατεύουμε. 
Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε να κρυώσει. 
Όταν κρυώσει  η μαρμελάδα τοποθετούμε σε βάζα και διατηρούμε στο ψυγείο. 

Για το παγωτό
Υλικά 
2 κουτιά γάλα εβαπορέ light, που τα έχουμε αφήσει για 3 περίπου ώρες στην κατάψυξη
ενάμιση  ποτήρι ζάχαρη κρυσταλλική
άρωμα βανίλιας
χυμό ενός λεμονιού
Εκτέλεση
Βάζουμε τα παγωμένα γάλατα σε ένα δοχείο και χτυπάμε με το μίξερ στη δυνατή ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά.
αυτή είναι η μορφή του παγωτού στα 2 λεπτά χτύπημα

Μετά τα 5 λεπτά προσθέτουμε τη ζάχαρη και το άρωμα βανίλιας και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι ο όγκος του μείγματος να τριπλασιαστεί,  να πήξει σαν σαντιγί και να γίνει ολόλευκο. 
Στο σημείο αυτό ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού και ανακατεύουμε για λίγα ακόμη δευτερόλεπτα για να πάει παντού. 
Θα παρατηρήσουμε ότι το μείγμα μας έπηξε ακόμη περισσότερο. 
Τοποθετούμε το δοχείο με το παγωτό στην κατάψυξη και σε 3 με 4 περίπου ώρες είναι έτοιμο για σερβίρισμα. 
Σερβίρουμε γαρνίροντας με μαρμελάδα φράουλα, φράουλα ωμή και δυόσμο, με λιωμένη σοκολάτα,  σιρόπι σοκολάτας,  ξηρούς καρπούς ή ότι άλλο τραβάει η όρεξή μας  ....

Παραλλαγές....
1.Μπορούμε να λιώσουμε σοκολάτα σε μπαιν μαρί και όταν αυτή αρχίσει να κρυώνει  να τη ρίξουμε σιγά - σιγά με ένα κουτάλι μέσα στο παγωτό όταν αυτό είναι μισοπαγωμένο.
Ανακατεύουμε ελαφρά και συνεχίζουμε να ρίχνουμε μέσα τη σοκολάτα.
Όταν το παγωτό παγώσει τελείως η σοκολάτα θα βρίσκεται μέσα στο παγωτό σαν κλωστές χωρίς να έχει αναμειχθεί εντελώς ώστε να το αλλοιώσει το χρώμα του.

2. Μπορούμε να ρίξουμε μέσα στο παγωτό  έτοιμες σταγόνες σοκολάτας και να τις ανακατέψουμε να πάνε παντού μόλις πριν το βάλουμε στην κατάψυξη.

3. Μπορούμε να  ανακατέψουμε τη ζάχαρη μαζί με λίγο κακάο πριν τη ρίξουμε στο παγωτό. Στη συνέχεια να χτυπήσουμε το παγωτό ώστε να πάρει ανοιχτό καφέ χρώμα, γεύση και άρωμα κακάο. Χρειάζεται όμως προσοχή γιατί αν βάλουμε πάνω από 3 κουταλιές της σούπας κακάο υπάρχει περίπτωση να  κατέβει στον πάτο το κακάο.

4. Μπορούμε να σπάσουμε μπισκότα oreo, να τα ρίξουμε μέσα στο παγωτό και να τα ανακατέψουμε να πάνε παντού πριν το βάλουμε στην κατάψυξη. 

5.Μπορούμε μόλις ολοκληρωθεί το χτύπημα του παγωτού, να ρίξουμε μαρμελάδα της αρεσκείας μας μέσα και με ένα τελευταίο χτύπημα στο μίξερ  αυτή να μοιραστεί παντού.
Εάν η μαρμελάδα μας είναι από εσπεριδοειδή, μπορούμε να ρίξουμε και ξύσμα από φρέσκα εσπεριδοειδή για περισσότερο άρωμα.

6. Μπορούμε να στρώσουμε μπισκότα πτι μπερ σε ένα πυρέξ, να ρίξουμε το μισό παγωτό επάνω τους και να επαναλάβουμε με μία ακόμη στρώση μπισκότων και παγωτού.
Χρειάζεται προσοχή ώστε τα μπισκότα να είναι το κάτω στην ίδια θέση με το πάνω ώστε να μην έχουμε δυσκολία όταν θα το κόβουμε σε κομμάτια. 
Όταν αυτό θα έχει παγώσει εντελώς μπορούμε να βάλουμε πάνω του για γαρνίρισμα, μαρμελάδα ή ξηρούς καρπούς καβουρδισμένους ή καραμελωμένο γάλα εβαπορέ*.
Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια όσο είναι το μέγεθος κάθε μπισκότου.

*Καραμελωμένο γάλα εβαπορέ φτιάχνουμε βράζοντας ένα κλειστό κουτί γάλα εβαπορέ για 3 ώρες σε μια κατσαρόλα με νερό, προσέχοντας καθ΄ όλη τη διάρκεια του βρασμού το κουτί απ' το γάλα να σκεπάζεται από το βραστό νερό. Αφήνουμε να κρυώσει και μετά ανοίγουμε και έχουμε έτοιμη καραμέλα για να την χρησιμοποιήσουμε σε διάφορες συνταγές.

Και επειδή στο παρελθόν μου ζητήθηκαν  πληροφορίες για το κέντημα που φαινόταν κάτω από σερβιρισμένο γλυκό, φωτογράφησα για εσάς το σχέδιο του κεντήματος, το οποίο έχω φτιάξει 3 χρόνια πριν  σε 4 κομμάτια  μεγάλο καρέ (0,90 cm x 0,90 cm), σεμέν (120 cm x 0,50cm) και  2 μικρά καρεδάκια (ο,50 cm x 0,50 cm) σε πολύ λεπτό λευκό ψαθωτό ύφασμα  Αida  με κλωστή coton perle DMC  No 8  (κόκκινο Νο 347 και μαύρο).



Και μην ξεχνάτε ότι το παιχνίδι μας 
"ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ"
που φιλοξενείται από το mytripsonblog
έχει ξεκινήσει και περιμένει τις συμμετοχές σας 
μέχρι και 19/4/2013
Πληροφορίες σχετικές με το παιχνίδι 
μπορείτε να πάρετε στα:

43 σχόλια:

  1. Φλωρίτσα μου καλή τι νόστιμο γλυκάκι..ευχαριστούμε...σοκολατά και φράουλες μου αρέσουν πολύ...ωραίο το κέντημα σου...καλή επιτυχία στο παιγνίδι μας...φιλούθκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου μικρό Δελφινάκι...
      Φραουλίτσες και σοκολάτα... όλα τα μικρά κοριτσάκια τα αγαπάνε.
      Καλή σου νύχτα.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ Φλώρα μου αλλά δεν είμαι και τόσο μικρούλα :)) Φιλούθκια και καλό βράδυ και καλή Κυριακή

      Διαγραφή
  2. αχαχα! Πασταφλωρίτσα μου, κάτω από τέτοιες δημοσιεύσεις θα βάζεις υπότιτλο: Μπείτε όλοι εκτός της @ριστέας!
    Να πω ότι δεν σνομπάρω τα γλυκά για τη σιλουέτα και μόνο! Η γλυκιά γεύση μου αρέσει τρελά! Αναγκάστηκα να με πείσω ότι δεν μου αρέσουν γιατί έχω σοβαρό πρόβλημα υγείας! Ειδικά με τα παγωτά λόγω του ότι είμαι αλλεργική στο γάλα ! Όπως σε πολλά άλλα! :)))
    Θα μείνω στο κέντημα και θα σου πω ότι κάποτε κεντούσα κι εγώ ! Όμορφο σχέδιο!
    Φιλιά πολλά αγαπημένη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Αριστέα αγαπημένη:
      Πολύ..σνομπάρισμα "λανσάρεις" απόψε! Σήμερα την έμαθες τη λέξη και την έχεις από χαρά; Αχαχα! Αλλεργική και σε πολλά άλλα;;; Χιχιχι!:))) Απροπό να σου πω, τι έπαθες; Σε..κόλλησα;; Κάθε λίγο κι ανάρτηση μου είσαι! Θα μπω..μεταμεσονύχτια και θα σου πω εγώ!

      @ Φλώρα αγαπημένη:
      Το ξέρεις πως μιλάω από καρδιάς, συνεπώς..και λίγα σου έγραψα!
      Το ξέρεις πως σε αγαπώ και σένα κι άλλες 5-6..παλαβιάρες εδώ μέσα (στο διαδίκτυο εννοώ!)
      Όλα στα είπε η Αρίστω, αλλά ότι βάζουμε..πούλμαν για τα μέρη της, πότε θα στο πει οεο;;;
      Χαχαχα! Αυτό το κέντημα το θέλω λέμε! Να το κάνω κάδρο να το χαρίσω στην Αριστέα! Αχαχαχα! Πολύ πλάκα έχω σήμερα!
      Θα ξανάρθω, για να πούμε κι άλλα!


      Διαγραφή
    2. Α, ωραία Σαββατόβραδο μέσα κι εσύ Πέτρα μου;;;;;;
      Να ετοιμάσεις και τραγούδια για το πούλμαν....ξέρεις από αυτά της Αλίκης ως Πίπης!
      Φιλιά ξανθομαλλούσα!

      Διαγραφή
    3. Κορίτσια το πήρα είδηση το πούλμαν σας...
      Μήπως όμως να ερχόταν η Αριστέα προς τα δω...
      χρωστάω και ένα τέϊον μετά βουτημάτων αν θυμάστε καλά...
      Το κέντημα αν πρόσεξες Joan είναι γεμάτο καρδιές, όρθιες, ανάποδες, να κοιτάνε άλλες δεξιά άλλες αριστερά....
      Ακριβώς όπως και η δική μου, πότε στα πάνω της, πότε στα κάτω της, πότε πεσμένη τ' ανάσκελα, πότε ξαπλωτή και πότε όρθια...
      Φιλιά πολλά κορίτσια μου.

      Διαγραφή
    4. Δε με νοιάζουνε οι...τούμπες της καρδιάς!
      Οι καρδιές με νοιάζουν μόνο!
      Κι η δικιά σου είναι περιβόλι Πασταφλώρααααααα!
      Πάω να ετοιμάσω την..κασέτα του Πίπη!
      Χαχαχαχα!
      Φιλάκια καλό Κυριακο-υπόλοιπο!

      Διαγραφή
    5. εγω τι να πω καλέ που απο το 2003 ειμαι αλλεργικη στη σοκολατα σε καταλαβαινω Αριστεα μου σε νοιωθω για σκεψου πως σοκολατενια γλυκα φτιαχνω για όλους και δεν τα αγγιζω όλα αυτα τα χρονια καταρα ,απο την αλλη σκεψου πως η ανεχεια είναι κακο πραγμα στον ανθρωπο αρα ότι εχουμε καλο είναι σε φιλω

      Διαγραφή
    6. Νομίζω ότι από τότε έχω κι εγώ να φάω σοκολάτα και παγωτά! :(((
      Όλα έχουν κοπεί! Κι εγώ φτιάχνω και τα μοιράζω! Σήμερα έκανα δυο ταψιά μπισκότα και τα έδωσα όλα! Και τα άκουσα από πάνω: "αφού δεν τρως γιατί τα έκανες υγιεινά" ; αχαχαχαχα!

      Διαγραφή
  3. Φλώρα μου λαχταριστό το παγωτό σου σε όλες τις παραλλαγές.
    Να έχεις μια όμορφη Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης Ελένη μου κι εσύ να έχεις υπέροχη Κυριακή.

      Διαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. Δεν έχεις παρά να την εκτελέσεις...

      Διαγραφή
  5. Φλώρα, φαίνεται τέλειο και πολύ εύκολο! Δεν έχω φτιάξει ποτέ παγωτό, θα το επιχειρήσω σίγουρα! Και είναι και η κατάλληλη εποχή να τ' αρχίσουμε σιγά-σιγά!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν σου πω ότι σαν μικρό παιδί που θέλει τέτοια εποχή το παγωτάκι του, το αναζήτησα κι εγώ και γι' αυτό το έφτιαξα τι θα πεις;
      Απλά ότι είμαι μια λιχούδα χωρίς ταίρι...
      Φιλιά

      Διαγραφή
  6. Φλωράκι μου καλησπέρα
    ακριβώς έτσι το φτιάχνω κι εγώ μόνο που προσθέτω μέσα και ένα Ermol (την σαντιγύ στο κουτάκι) και γίνεται πιο βελούδινη η υφή του και πιο γεμάτη η γεύση.
    Μόνο για την μαρμελάδα φράουλα θέλω να ρωτήσω... γιατί σε τόσο δυνατή φωτιά? Εγώ όλα τα γλυκά μου ( και το πρώτο και το δεύτερο δέσιμο) τα κάνω σε μέτρια φωτιά για να διατηρούν το πραγματικό τους χρώμα και το άρωμά τους, γιατί η δυνατή φωτιά τα σκουραίνει και τους δίνει μια γεύση πιο ''καραμελέ'' .

    φιλιά κοριτσάκι μου
    καλό βράδυ :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την προσθήκη του ermol την ξέρω κι εγώ αλλά για αποφυγή λιπαρών το αποφεύγω. Νομίζω πως με το πολύ χτύπημα κι αυτή η συνταγή γίνεται σαν σαντιγί.
      Τη φράουλα τη βράζω στο 7 από τις 9 διαβαθμίσεις που έχει η κουζίνα μου και δεν μου σκούρηνε νομίζω ούτε την έπηξα πολύ για να καραμελώσει.
      Η μαρμελάδα φράουλα με τρελαίνει με το άρωμά της όταν βράζει.

      Διαγραφή
  7. Φλώρα μου και εγώ παγωτάκια ανάρτησα χτές. Το δικό σου δεν το ήξερα θα το δοκιμάσω εν καιρώ γιατί τώρα λέω να προσέξω λίγο να χάσω κανένα κιλό .Είμαι φανατική των παγωτών και μαζεύω κάθε συνταγή που βρίσκω είτε απο φίλες είτε απο περιοδικά.
    φιλιά καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα είδα και τα δικά σου παγωτάκια.
      Την έμπνευση όμως την πήρα από τα ψεύτικα παγωτάκια που κρέμασε στις κουρτίνες το "ΚΑΤΕΡΙΝΑΚΙ".
      Να την δοκιμάσεις τη συνταγή γιατί είναι σχετικά διαιτητική αν εξαιρέσεις τη ζάχαρη που μπορείς να την μειώσεις κι άλλο.

      Διαγραφή
  8. Αχ γιατί το είδα τώρα; Θα έπαιρνα το υλικά να το κάνω αύριο. Το άλλο σ/κ θα το κάνω. Πανεύκολο είναι.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιο εύκολο δεν γίνεται.
      Καλή επιτυχία να έχεις.

      Διαγραφή
  9. Πρέπει να είναι σκέτη γλύκα αυτό το παγωτό..
    Όπωσδήποτε θα το δοκιμάσω.. Ευχαριστώ για την συνταγή..
    Φιλάκια πολλά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χωρίς υπερβολή είναι πανάλαφρο και γευστικότατο.
      Δεν θυμίζει με τίποτα ότι έχει γίνει μόνο από σκέτο εβαπορέ και ζάχαρη.

      Διαγραφή
    2. Carissima Flora, per e' un piacere conoscerti..
      Grazie tante del tuo dolcissimo messaggio in italiano και για το επίσης γλυκό μήνυμα στα ελληνικά.. Όπως είδες και στα δυο σπιτάκια μου, έχω λίγο τρέλλα με τα τετράδια.. αλλά και με όλα τα υπόλοιπα με τα οποία ασχολούμαι.. χα χα..
      Tanti baci affettuosi.. e ti ringrazio per la tua gentilezza..

      Διαγραφή
    3. Και κάτι ακόμη.. απάντησα εδω στα σχόλια σου γιατι έχω την εντύπωση πως τελευταία το blogger δεν στέλνει πάντα ειδοποίηση για τις απαντήσεις.. Προτίμησα να μη ρισκάρω να μη την διαβάσεις..

      Διαγραφή
    4. Μarsia μου, σου έχω απαντήσει στο mail σου. Χάρηκα που βρεθήκαμε.

      Διαγραφή
  10. Τέλειο τέλειο τέλειο θα το φτιάξω όπωσδήποτε Φλώρα.
    Το κέντημα δεν θα το σχολιάσω έργο τέχνης για κάδρο είναι όχι για να το στρώσεις κάπου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το παγωτάκι να το φτιάξεις είναι καλό.
      Προσεχώς θα δεις άλλα κεντήματα πραγματικά για κορνιζάρισμα...
      Αυτό είναι απλό και μέτριο.

      Διαγραφή
  11. Θα το δοκιμάσω πολύ σύντομα!
    Φράουλες είδα χτες στη λαϊκή με 1 ευρώ και είπα θα πάρω μόλις τελειώσω με τα υπόλοιπα και το ξέχασα μετά...τις θυμήθηκα ξανά στο σπίτι...θα έφτιαχνα και τη μαρμελάδα!
    Το κέντημα είναι πολύ όμορφο!
    Φιλιά πολλά και καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η εποχή της φράουλας είναι τώρα.
      Γεμίζει ο τόπος μυρωδιά όταν φτιάχνεις τη μαρμελάδα.
      Να την φτιάξεις οπωσδήποτε.
      Θα σου αρέσει πολύ.

      Διαγραφή
  12. πολύ καλό το παγωτό σου πέφτει αντιγραφή...να σαι καλά σε ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου επιτυχία όταν το φτιάξεις.

      Διαγραφή
  13. Τι υπέροχη συνταγή είναι αυτή, Φλώρα!!! Μου αρέσει πολύ που δεν θέλει να το βγάλεις από την κατάψυξη για να το ξαναχτυπήσεις, αλλά είναι απ' ευθείας έτοιμο!!! Από τα πρώτα παγωτάκια που θα φτιάξω για φέτος θα είναι, πιστεύω!! Τέλειο!!!
    Σ' ευχαριστούμε!!!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν το φτιάξεις δεν θα θέλεις να φτιάξεις άλλο γιατί είναι τόσο απλό και παράλληλα γευστικότατο.

      Διαγραφή
  14. Φλωρα μου δεν προκαμαν οι φραουλες τα θηρια ζωη ναχουν τις αποτελειωσαν την ιδια μερα επιφυλασσομαι τη Πεπμπτη να παρω απο την λαικη και να το κανω απευθειας το γλυκο παγωτο , μοναδικο το μυστικο με το καραμελωμενο γαλα , όσο για το κεντημα με τις καρδουλες τελειο και πολυ όμορφα χρωματα σε φιλω ψυχη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι όμορφο είναι να μην σου αφήνουν τα "θηρία" τις φράουλες για την επόμενη μέρα...
      Νομίζω πως το άδειασμα του ψυγείου στα γρήγορα απ' τα παιδιά αντιστοιχεί στο γέμισμα του σπιτιού απ' τη ζωή τους και τη ζωντάνια τους.
      Φαντάσου σπίτι χωρίς αυτά να ζουζουνίζουν μέσα στο σπίτι με ένα ψυγείο που θα ανοίγει μόνο όταν εσύ ή ο άντρας σου το ανοίγετε.
      Φιλιά σε σένα και στα θηρία σου.

      Διαγραφή
  15. Ωραιότατες συνταγές! Το παγωτό μου αρέσει πολύ και θα το δοκιμάσω. Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το παγωτό το καλοκαίρι είναι ο λόγος που δεν μπορώ να χάσω κιλά...
      Να το δοκιμάσεις θα σου αρέσει σίγουρα.

      Διαγραφή
  16. πω πω πόσο εύκολο!!!! σούπερ συνταγή, θα το κάνω σίγουρα!!! ευχαριστούμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η συνταγή σου αντιγράφεται πάραυτα!!

    Αλλά θα μου επιτρέψεις να περιμένω... τις φράουλες από το μπαξέ της μαμάς μου, για να κάνω το παγωτό. Από τότε που τις δοκίμασα, δεν μπόρεσα να ξαναφάω αυτές του μανάβη... πόσο άνοστες, Θεέ μου... κι ούτε που το είχα καταλάβει τόσα χρόνια.

    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Φλωρα Φλωρα....λεμε να μαζευτουμε και βαζεις τετοια γλυκα;;ε δεν γινεται να μην το δοκιμασω!!!σημερα ελαβα και το δωρακι σου!!ειναι υπεροχο!!σε ευχαριστω πολυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τι βλέπω, συνταγή για παγωτό; Τρελαίνομαι για παγωτό (όπως και για τα περισσότερα γλυκά επίσης).Μου κάνει εντύπωση που γίνεται με εβαπορέ. Θα την δοκιμάσω οπωσδήποτε, γιατί εγώ εδώ και αρκετά καλοκαίρια το φτιάχνω με ζαχαρούχο και morfat και εννοείται ότι γίνεται πολύ γλυκό. Πρέπει να γίνεται πιο ανάλαφρο με το εβαπορέ, ε; Και σε συνδυασμό με την μαρμελάδα φράουλα, θα είναι μούρλια. Αποθηκεύω τη συνταγή σου. Πολλά φιλιά!! Α!!! ωραίο και το σχέδιο από το εργόχειρό σου!!! Τα κεντήματα μου αρέσουν πολύ, τα θεωρώ ισάξια με έργα τέχνης.Καλό σου απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή